Reageert uw huid heftiger dan normaal op invloeden van buitenaf? Krijgt u snel rode vlekken, jeuk of een branderig gevoel? Dan heeft u waarschijnlijk een (over)gevoelige huid. Uw huid kan van nature gevoelig zijn. Dan spreken we van het ‘huidtype’ gevoelig. Dit komt vooral voor bij mensen met een lichte huid die minder pigment bevat. Uw huid kan echter ook gevoelig zijn als gevolg van verschillende interne of externe factoren. Dan spreken we van een ‘huidconditie’ gevoelig.

Naarmate we ouder worden, vermindert de doorbloeding van de huid en daarmee ook de talgproductie. De huid wordt droger (verlies van vet) en gedehydrateerder (verlies van vocht) en kan uiteindelijk gevoelig worden. Iedereen kan een gevoelige huid krijgen. Ook stress, voedingsstoffen zoals kruiden of alcohol, synthetische kleur- en geurstoffen, roken, bepaalde medicatie en hormonale veranderingen maken de huid vaak gevoeliger. Externe factoren zoals verkeerde (ingrediënten in) cosmeticaproducten, verkeerd gebruik van cosmeticaproducten, de zon, wind, airconditioning en warmtewisselingen kunnen uw huid droog en gevoelig maken. Door rekening te houden met deze invloeden en uw huid met de juiste cosmeticaproducten te verzorgen kunt u er zelf veel aan doen om huidirritaties zoveel mogelijk te verminderen of zelfs te doen laten verdwijnen.

Rosacea, psoriasis en eczeem

Rosacea is te herkennen aan rode plekken die kunnen veranderen in kleine of grote bulten (puisten). De huid ziet er bijna altijd verhit en rood uit. Het lijkt op acne maar er is geen sprake van mee-eters (comedonen). Er zijn verschillende vormen van Rosacea. Er is niet bekend wat de precieze oorzaak is. Psoriasis is een van de meest voorkomende huidziekten wereldwijd. Het kenmerkt zich door rode, schilferige plekken die op het hele lichaam voor kunnen komen, vaak zijn deze plekken pijnlijk of jeuken ze. Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Er is een vorm van psoriasis waarbij ontstekingen in gewrichten en pezen ontstaan, maar psoriasis komt ook voor op de hoofdhuid of de nagels van handen en voeten. Eczeem kenmerkt zich door roodheid, schilfering en kleine bultjes en de huid kan ruw aanvoelen.

Zowel rosacea als psoriasis en eczeem zijn niet besmettelijk. Alleen een huisarts of huidarts kan bepalen of er sprake is van rosacea, psoriasis, eczeem of van een andere huidaandoening. Bij HuidZinnig zijn deze aandoeningen meestal effectief te behandelen, maar helaas niet te genezen.

Wat is eraan te doen?

Een gevoelige huid moet mild behandeld worden. Met onze biologische en pure producten van Esse skincare en Eminence Organics is de kans op overgevoeligheid zeer klein, omdat er geen schadelijke chemische toevoegingen in zitten. Deze producten zijn in staat uw huid perfect te voeden en ontstekingen te remmen. Ook kunnen we d.m.v. ultrasound (geluidsgolven)  uw huid kalmeren door het insluizen van werkstoffen zoals kamille, calendula en arnica. Door deze methode komen de werkstoffen dieper in de huid zodat er meer resultaat zichtbaar is.

De behandeling

Na een skincheck kunnen we u adviseren over de best passende behandeling en de bijbehorende thuisverzorging, eventueel aangevuld met de huid supplementen van Sckin Nutrition om de huid ook van binnenuit aan te pakken.